Orange te pune pe scenă cu Robbie Williams: cum face asta cu 5G și VR la Untold

de: Răzvan Băltărețu
04 08. 2019

Orange a prezentat, în urmă cu un an, primul test cu 5G în România. Acum a dus lucrurile mai departe și-a inclus și realitatea virtuală. Pentru Untold, Orange folosește telefoane Samsung ca să te pună pe scenă cu cei mai mari cântăreți sau DJ din lume. Cel de acum va fi Robbie Williams.

În 2020, 5G va fi debutat cu adevărat în România. Până atunci, cei mai mulți dintre viitorii clienți trebuie să înțeleagă la ce folosește o astfel de tehnologie. Tocmia de aceea e util un experiment ca cel derulat de Orange în Cluj, la festivalul Untold.

Operatorul asigură transimisiuni live realizate în realitate virtuală, la 360 de grade, cu tehnologie 5G și telefoane Samsung Galaxy S10 5G. Pe scenă și pe lângă aceasta, în primele rânduri, sunt montate camere speciale care să ofere cea mai imersivă experiență. Apoi montezi casca, transmisiunea este la viteze 5G, și prinzi loc chiar mai bine decât în primele rânduri.

Ce face Orange cu 5G la Untold

Orange a spus că, prin aducerea experienţei 5G direct pe scena principală a celui mai mare festival de muzică din România, transpune beneficiile tehnologiei 5G în situaţii concrete de utilizare. Și era nevoie de așa ceva, pentru că cele mai multe discuții de acum, despre 5G, sunt pe viteză.

Astfel, Untold este contextul perfect pentru a pune în valoare tehnologia 5G, având în vedere volumul foarte mare de conținut care este generat de utilizatori în cadrul festivalului, în comunicarea personală sau pe rețelele sociale. Totodată, experienţa Untold e completată de transmisiunea live în format 4K a concertelor care vor avea loc pe scena principală a festivalului şi va putea fi urmărită pe cele două ecrane LED amplasate în zona activărilor Orange de lângă main stage.

Rețeaua 5G folosită la Untold e pe un spectru de 100 Mhz în banda de 3,4-3,8 Ghz cu echipament de rețea Samsung – 5G Massive MIMO Units compatibile cu frecvența 3,4 – 3,8 GHz, dar și cu soluții radio 4G LTE compatibile cu banda de 800 MHz.

Deocamdată, înainte de implementarea la scară largă a tehnologie 5G, Orange susține că, la finalul lui iunie, 52% din populația ţării avea acces la viteze de până la 500 Mbps. Totodată, acoperirea 4G a fost de extinsă, iar la finalul celui de-al doilea trimestru al lui 2019, 97,1% din populația țării și 100% din cea urbană are acces la cea mai extinsă reţea 4G din România.

Traficul 4G înregistrat în al doilea trimestru din 2019 a ajuns la aproximativ 82% din totalul traficului generat.

Când a început munca la 5G și când îl vom vedea pe telefoanele din România

În iulie 2018, Orange, alături de partenerii săi Samsung şi Cisco, a realizat în Floreşti (judeţul Cluj) primul test în condiţii reale de utilizare a unei reţele 5G multi-vendor de tip acces radio la punct fix (Fixed Wireless Access – FWA). Măsurătorile realizate în timp real au arătat o viteză agregată de 3 Gbps pe o celulă 5G în downlink. Capacitatea totală a sistemului poate să atingă 6 Gbps pentru spectrul alocat.

Testul a reprezentat o premieră la nivel european. Tehnologia a fost testată chiar de către clienţi în condiţii reale de utilizare. Orange a avut 15 clienți conectați la 5G. A fost folosită banda de frecvență de 26 Ghz și o surpriză a fost că acoperirea oferită de 5G FWA (fixed wireless connection) este mai mare decât în teorie.

Dincolo de teste și cifrele îmbucurătoare ale 5G, probabil te interesează când ajunge și la tine. Ei bine, ANCOM a anunțat și sumele pentru care vrea să vândă acces la spectrul pentru 5G. Astfel, statul român speră să strângă 580 de milioane de euro din vânzarea acestor frecvențe. Cea mai scumpă este un pentru un bloc pereche de 5 MHz în banda de 700 MHz pentru 15 ani – 45 milioane de euro.

Până când va porni licitația, și vom vedea ce fac Orange și ceilalți operatori, compania a mai avut un anunț, tot la Cluj. De acum poți avea aceeași identitate pe toate dispozitivele. În alte cuvinte, nu mai este necesară proximitatea cerută de Wi-Fi sau Bluetooth. Un ceas sau orice alt dispozitiv similar poate fi folosit independent de dispozitivul principal, în timp ce e conectat direct la rețeaua Orange.

Pot fi primite și efectuate apeluri, mesaje și chiar poate fi accesat internetul. Asta în timp ce telefonul e închis. Sau e prea departe. Totodată, se poate folosi pentru mai multe dispozitive același număr de telefon cu aceleași resurse din abonament. Dispozitivele folosite pentru demonstrație au fost un Galaxy Watch și un Galaxy S10 Plus.

Până atunci, mai trebuie să știi că, la final de iunie, erau 4,3 milioane de utilizatori 4G în rețeaua Orange, iar două milioane de clienți foloseau tehnologia Apel 4G.